post-image
Ljubezen do diatonične harmonike je oplemenitil še z magisterijem

Manuel Šavron – magister diatonične harmonike

31. mar 2016 | Uredništvo

Z mladim glasbenikom Manuelom Šavronom smo se pogovarjali o  šolanju in prihodnjih željah po zaključenem magisteriju za diatonično harmoniko na Dunaju.

 

Ste pri Slovenec, ki je zaključil magisterij za diatonično harmoniko na glasbenem konzervatorju »F. Schubert Konservtoium an der S. Freud. Privat Universität“ na Dunaju pri mag. C. Höllerju?

Ja, sem prvi Slovenec, ki je magistriral na diatonični harmoniki. Študij sem zaključil na Dunaju na glasbenem konservatoriju »Franz Schubert Konservatorium« pri mag. Christianu Höllerju. 

 

Vaša pot do zaključka študija je bila polna vzponov in padcev?

Seveda, pot je bila kar naporna in polna padcev, ampak tudi polna veliko vzponov in zadovoljstev. So bili trenutki, ko sem se vprašal ali grem nazaj ali naprej, ampak nisem nikoli izgubil upanja in želja končati je bila močnejša. 

 

V kakšen spominu imate sebe kot učenca in kako se vidite danes, po zaključku šolanja?

Kot učenec sem z veseljem hodil na vaje harmonike. Že kot najstnik sem rad eksperimentiral in raziskoval nove načine igranja. Imel sem tudi veliko srečo, saj je bil moj prvi učitelj g. Andrej Gropajc, ki me je naučil osnov za nadaljevanje šolanja. Vedno me je podpiral in pomagal. Preskok sem naredil leta 2008, ko sem se začel učiti pri profesorju Zoranu Lupincu, ki je bil hkrati tudi učitelj Andreja Gropajca. Pri prof. Lupincu sem še bolj poglobil znanje branja not, fraziraje in ostale osnove, ki so zame še dandanes zlata vredne. Znanje sem želel še naprej nadgrajevati in tako sem se odločil za profesionalno glasbeno pot. 

Leta 2014 sem diplomiral iz klasičnega saksofona na glasbenem konservatoriju »G. Tartini« v Trstu. Vedno pa me je zanimal študij diatonične harmonike in tako sem se vpisal na magisterij za diatonično harmoniko na Dunaju. 

Sedaj, ko je študij končan, se počutim malo čudno, ker ni več obveznost »domačih nalog«. Kljub končanem študiju še naprej nadaljujem z raziskovanjem in razvojem diatonične harmonike, ne toliko iz tehničnega vidika, ampak iz umetniškega. Zanima me tehnika igranja, nova literatura, kombinacija diatonične harmonike z razno raznimi inštrumenti, in nenazadnje valoriziranje diatonične harmonike kot inštrument (ni nič manj vredna kot trobenta, klavir, violina, itd.).

 

Kako gledate na ostale harmonikarje, ki niso obiskovali nobene uradne šole?

Niso problem učenci. Problem so učitelji, ki ali niso obiskovali nobene šole za učenje ali nimajo toliko izkušenj na tem področju, ker lahko popolnoma narobe naučijo igranja diatonične harmonike. 

 

Po vašem mnenju je uspeh pogojen s šolanjem ali s populistično reklamo?

Zelo na kratko lahko odgovorim sledeče: Če si nekdo želi uspeh med publiko, ki po navadi, »nima pojma o kakovosti glasbe«, je dovolj neznanje in dobra reklama.

Če pa si pravi glasbenik, ne razmišlja o populističnem uspehu, ampak o lastni izobrazbi in pripravljenosti k učenju, ki s časom privede do uspeha. 

 

Želite svoje znanje deliti tudi drugim in postati učitelj?

Seveda, to že delam. Lani sem pripravljal svojega učenca, mladega harmonikarja na tekmovanje, kjer je tudi zmagal. V repertoarju, načinu izvedbe in fraziranju je bil na višjem nivoju v primerjavi z drugimi tekmovalci. Z njim sem tudi indirektno dokazal razliko imeti šolanega učitelja ali ne.

V prihodnje želim biti učitelj in deliti moje znanje in izkušnje z drugimi, tako kot sta z mano delila moja dva učitelja, g. Andrej Gropajc in prof. Zoran Lupinc. 

 

Kje vas naš bralci lahko poslušajo?

Bralci me lahko poslušajo direktno na internetu, in sicer na Soundcloudu in YouTube ali pa na koncertih. Za sladokusce in ljubitelje alternative, je morda zanimiv projekt »Diatonic strings Duo«, in sicer duo projekt, ki ga ohranjam že 10 let skupaj z violinistom Rokom Klevo Ivančićem. Nenavadna kombinacija diatonične harmonike in violine. Poslušalci nas lahko poslušajo tudi po koncertih ali pa kupijo naš album preko iTunes-a, Amazon-a ali pa preko založbe Celinka

 

Koliko albumov ste že izdal in ali pripravljate izid novega?

Svoj prvi album sem izdal kot solist leta 2012, in sicer »BETWEEN WORLDS - a diatonic getaway«. Tu je nekaj mojih prvih izkušenj in eksperimentov z diatonično harmoniko. Sam podnaslov albuma »a diatonic gataway (diatonični pobeg)« namiguje beg od tradicije/stereotipa diatonične harmonike... Drugi album »RAGBAG«pa je izšel maja 2015. Priprave na nov album pa so že v teku.

- link na album BEETWEEN WORLDS https://www.youtube.com/watch?v=g34UUFZ7oV

- link na RAGBAG https://www.youtube.com/watch?v=c2sNd6ssBqw

 

Kakšne so vaše želje za v prihodnje?

Želim nadaljevati pot z diatonično harmoniko, odkrivati nove razsežnosti inštrumenta in ga popeljati v nove dimenzije glasbe. Prikazati ga publiki v vseh svojih vrlinah, ne samo kot inštrument veselic.

Sorodne novice

post-image

ECO festival Winter Wonderland

Baron techna bo v petek preganjal goriško zimo

28. jan 2015 | Uredništvo

Potem ko se je naš vodilni elektronski festival, novogoriški ECO, umestil na sceno kot simpatičen srednjeevropski butični festival, bo konec tedna postregel še s prvo izdajo...

post-image

Intervju Andreja Klepač

"Vztrajajte v temu, kar si želite"

02. sep 2014 | Uredništvo

Koprčanka Andreja Klepač je v paru s Španko Silvio Soler-Espinoso 23. avgusta 2014 osvojila 710,000 USD vreden WTA turnir v New Havnu. 28-letna primorka igra turnirje po celem svetu, vendar...

post-image

Intervju Zoran Lupinc

"Ne uničujte mladih talentov"

10. avg 2014 | Uredništvo

Ste se kdaj vprašali, kakšne so vaše predstave in v kolikšni meri odražajo resničnosti? Kaj se skriva v ozadju podobe, ki jo imate o nekom ali nečem? Zgodi se, da je...

post-image

Intervju Jadran Klinec

"Vedno bom branil šibkejše"

22. jul 2014 | Uredništvo

Nisva se želela pogovarjati o stvareh, na katere ne moremo neposredno vplivati, zato sva raje pozornost usmerila tja, kjer ima možnost nekaj narediti, nekaj spremeniti. Morda ste ga že srečali in...

post-image

Intervju Dimitrij Marušič

"Niste nemočni, ampak ne bodite junaki"

14. jul 2014 | Uredništvo

Ležimo na plaži in nenadoma naš pogled pritegne neznanec, ki brska po torbi, odloženi nedaleč stran. Spreleti nas dvom, ali ni na delu morebiti tat in smo tako nehote priča kraji. Po...

post-image

Intervju Ana Hace

"Vsako srečanje z delfini je drugačno"

07. jul 2014 | Uredništvo

Ali ste tudi vi z navdušenjem spremljali dogodivščine delfina Flipperja in dečka, ki ju združi prijateljstvo in postaneta nerazdružljiva? Delfini že od nekdaj veljajo za posebne živali, ki so s...