post-image
Intervju Dimitrij Marušič

"Niste nemočni, ampak ne bodite junaki"

14. jul 2014 | Uredništvo

Ležimo na plaži in nenadoma naš pogled pritegne neznanec, ki brska po torbi, odloženi nedaleč stran. Spreleti nas dvom, ali ni na delu morebiti tat in smo tako nehote priča kraji. Po začetnem presenečenju, se pojavi vprašanje: "Kaj naj naredim?" Obrnem pogled in se pretvarjam, da je vse v redu? Ga ogovorim, morebiti celo planim nanj, v upanju, da ga prestrašim? Kaj je priporočljivo storiti, če opazimo tatu, ki skuša odtujiti našo ali tujo lastnino, smo vprašali Dimitrija Marušiča, policijskega inšpektorja II, službe direktorja PU Koper, ki je med drugim poudaril, kako instinktivni, fizični obračun z nepridipravom, ni ravno najboljši ukrep.

 

Ležimo na plaži in nenadoma v naši neposredni bližini opazimo osebo, ki vztrajno brska po torbi in nekaj išče, mi pa vemo, da je še pred nekaj minutami tam bila družina, otroci ali par, ki so iz taiste torbe zlagali brisače, hrano, pijačo ali igrače. Kaj je priporočljivo storiti, ko našo pozornost pritegne neznanec, za katerega nemudoma dobimo občutek, da je tat?

Izkušnje kažejo, da se v poletnih mesecih število tatvin poveča. Največ se jih pripeti ravno na plaži, kjer tatovi pogosto vzamejo cel nahrbtnik. Zgodi pa se, da zgolj prebrskajo torbo in da iz nje vzamejo le določene stvari.

Ko kopalci pridejo na plažo, preprosto pozabijo, da ostali kopalci na taisti plaži morda niso samo pošteni. Pogosto opazimo, da kopalci na plažo pridejo z nahrbtnikom, iz žepa vzamejo telefon, pogledajo koliko je ura, ga položijo v nahrbtnik, le tega nato prekrijejo z brisačo in gredo v vodo. S tovrstnim ravnanjem mislijo, da so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči in da so lahko brez skrbi, da se nihče ne bo do-tikal njihove lastnine. V kolikor pa pride na plažo skupina, je precej težko, da bi se kdo odpovedal plavanju in pazil na stvari.

Najboljša preventiva je, da na plažo ne nosite dragocenih predmetov. V kolikor je res nujno, pa raje vzemite majhno vsoto denarja in ne razkazujte vsem na očeh predmete, ki jih imate pri sebi.

Tatovi se ne želijo izpostavljati


Kaj pa ključi? Ali je praksa, da iz nepridipravi iz nahrbtnika odtujijo ključe, upajoč, da imajo tiste, ki odklenejo vrata avtomobila, motorja, parkiranega pa bližnjem parkirišču?

Storilci kaznivih dejanj, tatvin in vlomov, želijo do izkupička priti v nekaj sekundah. Ne želijo se izpostavljati, zato je težko pričakovati, da bodo poskusili vlomiti v avto s predhodnimi poskusi, kateri avto odklene ukradeni daljinski ključ. Izjemno težko bodo namreč odtujili samo ključe, v kolikor na njih ni kakšnega znaka, zapisa, ki bi jih lahko napotil k avtu ali morda še celo do stanovanja.

Dokumenti naj ostanejo v vozilu. Tatovi bodo namreč vlomili tam, kjer bodo videli, da je nekaj zanje. Premamilo jih bo, če bodo kaj takega zagledali v avtu.

Samozaščitni ukrepi so najboljši. Policisti v civilu opazujejo in spremljajo dogajanje tudi na plažah. Tam so tudi reševalci iz vode in prepričan sem, da vam bodo pomagali, če jih boste za to zaprosili. Seveda pokličite tudi na 113.

 

V kolikor pa smo izbrali plažo, kjer ni reševalcev iz vode?

Če na plaži nenadoma opazite osebo, ki je predhodno niste opazili in ob kateri vas spreleti občutek, morda misel, da gre za tatu, ne storite ničesar prenagljenega. Ne ga spraševati ali intenzivno opazovati. Skušajte ostati mirni, morda kdaj malce diskretno pogledati, vendar storite ne ničesar. Pomembno je, da si zapomnite, kam je oseba šla in kakšen je bil njen izgled, da boste lahko oddali čim bolj natančne podatke in tako pristojnim olajšali iskanje.

Zapomnite si res tisto, kar vam najprej pade v oči


Po prelepem dnevu, ki smo ga preživeli na plaži, se odpravimo proti avtomobilu, kjer nenadoma opazimo razbito šipo in morda celo osebo, ki skuša vlomiti vanj. Kaj svetujete, kako je pametno postopati v takšnem primeru?

Če opazite, da skuša nekdo vlomiti, se ne smete izpostavljati. Najbolje je, da se umaknete in pokličete 113. S čim bolj mirnim glasom, kar je izjemno težko, saj ko je človek v paniki postane raztresen.

Pomembno je, da veste, da osebe, ki sprejmejo vaš klic, težko razberejo, kaj želite povedati v kolikor ste raztreseni in vas grabi panika. Običajno očividci povedo, da je storilec suh, visok 170-180 cm, normalne postave. To je primer opisa, v katerem se lahko številni prepoznajo, saj je zelo splošen ( reprezentativen). Izkušnja kaže, da prejeti storilci nato ne ustrezajo najbolj podanemu opisu, saj se očividci v paniki, pod stresom in v strahu, zapomnijo določene splošne karakteristike, ki pa nam pri iskanju ne pomagajo ravno veliko.

Izjemno pomembno je, da si zapomnite res tisto, kar vam najprej pade v oči. Tisto, kar najprej opazite in to je običajno tisto, kar je najbolj izpostavljeno. Na primer: velik nos, štrleča ušesa, uhan in tudi oblačila. Slednja niso toliko relevantna, saj lahko upravičeno pričakujemo, da jih bo tat v kratkem odvrgel in zato ima ta informacija manjšo vrednost. Pomembno je, da si zapomnite čim več stvari, predvsem kam je odšel in da ostanete na telefonski zvezi s policijo nekje na varnem, stran od avta in tatu.

Niste nemočni, ampak ne bodite junaki


Ukrepanje na lastno pest, kot to počno junaki v hollywoodskih filmih, torej ni priporočljivo?

Človek vedno instinktivno brani svojo lastnino in policisti vemo, da ko človek opazi, da mu nekdo vlamlja v avto, se bo izjemno težko zadržal, ohranil mirno kri in ne zdrvel nepridipravu naproti. V tistem trenutku namreč ne vidiš, ne pomisliš, da je tat morda celo višji od tebe, močnejši ali odvisnik od drog, prepovedanih zdravil in da lahko v trenutku nepredvidljivo reagira.

Nobena materialna dobrina ni toliko vredna, kot je vredno zdravje in človeško življenja, zato vam polagamo na srce, da se navkljub instinktu po zaščiti lastnine, ne zaleteti ali planete nanj, saj se lahko tudi on spravi fizično na vas in posledice so lahko nepredstavljive.

Kaj pa svetujete v primeru tatvin, ki se pripetijo na cestah, ulici, tako imenovane drzne tatvine, ko nepridipravi presenetijo bodočega oškodovanca in mu na silo strgajo torbico, vzamejo denarnico, etc?

V primeru, da pride do drzne tatvine, je prav tako priporočljivo, da se ne poskušate pretirano upirati, predvsem, če pride do nasilnega iztrganja denarnice ali torb, saj lahko zaradi nenadnega sunka celo nesrečno padete in se poškodujete. Je težko, ampak nobena vsota ne odtehta poškodb. Predvsem bodite pozorni, ko se sprehajate, da ne razkazujete ali izpostavljate denarnice, ki jo nosite v roki. Bodite pozorni, ko na bankomatih dvigujete denar in preverjate dvignjeno vsoto. Tega nikoli ne počnite vehementno pred drugimi, ampak se raje umaknite kakšen korak stran in opazujte, da vam kdo ne stoji za hrbtom.

Opazili smo, da so se starejši že kar dobro navadili denar po dvigu na bankomatih diskretno spraviti v torbico. Prilika dela tatu in preventiva je dobra.

Premalo se zavedamo, koliko lahko sami storimo

Pogosto se poudarja, kako je preventiva boljša kot kurativa in da lahko za čim bolj brezskrben oddih veliko naredimo sami. Da nismo tako nemočni proti zlikovcem. Kaj svetujete vsem, ki se ravnokar odpravljajo na dopust?

V avtih ne puščajte stvari na vidnem mestu, ne puščajte priprtih ali odprtih šip, in vedno preverite ali je avto res zaklenjen. Pri nepremičninah obvezno preverite, ali ste zaklenili vhodna vrata, zaprli balkonska vrata in vsa okna ter šipe. V kolikor odhajate za dlje časa, naredite vse, kar je v vaši moči, da hiša ne zgleda prazna, medtem, ko vas ni doma. Poprosite koga, da vam zalije rože, sprazni nabiralni, da nekaj časa zvečer preživi v hiši in prižge luči. V kolikor vam ne predstavlja prevelik finančni zalogaj, obstajajo na tržišču avtomati,ki prižigajo luči v različnih prostorih in dajejo vtis, kot da je kdo doma. Tržišče ponuja tudi alarme, ki so povezani z varnostno službo in v kolikor se odločite za tovrstni ukrep, izberite alarm z glasnim zvonjenjem, saj boste tako lažje pregnali zlikovce.

Premalo se zavedamo, koliko lahko sami storimo, da preprečimo kazniva dejanja. Samozaščitno ravnanje se je v zadnjih letih izboljšalo, vendar je potrebno še kar nekaj postoriti.

Sorodne novice

post-image

Ljubezen do diatonične harmonike je oplemenitil še z magisterijem

Manuel Šavron – magister diatonične harmonike

31. mar 2016 | Uredništvo

Z mladim glasbenikom Manuelom Šavronom smo se pogovarjali o  šolanju in prihodnjih željah po zaključenem magisteriju za diatonično harmoniko na Dunaju.

post-image

ECO festival Winter Wonderland

Baron techna bo v petek preganjal goriško zimo

28. jan 2015 | Uredništvo

Potem ko se je naš vodilni elektronski festival, novogoriški ECO, umestil na sceno kot simpatičen srednjeevropski butični festival, bo konec tedna postregel še s prvo izdajo...

post-image

Intervju Andreja Klepač

"Vztrajajte v temu, kar si želite"

02. sep 2014 | Uredništvo

Koprčanka Andreja Klepač je v paru s Španko Silvio Soler-Espinoso 23. avgusta 2014 osvojila 710,000 USD vreden WTA turnir v New Havnu. 28-letna primorka igra turnirje po celem svetu, vendar...

post-image

Intervju Zoran Lupinc

"Ne uničujte mladih talentov"

10. avg 2014 | Uredništvo

Ste se kdaj vprašali, kakšne so vaše predstave in v kolikšni meri odražajo resničnosti? Kaj se skriva v ozadju podobe, ki jo imate o nekom ali nečem? Zgodi se, da je...

post-image

Intervju Jadran Klinec

"Vedno bom branil šibkejše"

22. jul 2014 | Uredništvo

Nisva se želela pogovarjati o stvareh, na katere ne moremo neposredno vplivati, zato sva raje pozornost usmerila tja, kjer ima možnost nekaj narediti, nekaj spremeniti. Morda ste ga že srečali in...

post-image

Intervju Ana Hace

"Vsako srečanje z delfini je drugačno"

07. jul 2014 | Uredništvo

Ali ste tudi vi z navdušenjem spremljali dogodivščine delfina Flipperja in dečka, ki ju združi prijateljstvo in postaneta nerazdružljiva? Delfini že od nekdaj veljajo za posebne živali, ki so s...