post-image
8. Festival penin v Portorožu

V družbi odličnih mehurčkov iz petih držav

20. dec 2019 | Uredništvo

8. Festival penin bo 26. decembra v Portorožu ponudil vrhunski izbor zlatih mehurčkov iz kar petih držav. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo razglasili Naj penino Portoroža 2019, nastopila pa bo tudi legendarna Tereza Kesovija.

Festival penin vsako leto privabi več obiskovalcev pa tudi več sodelujočih peničarjev in proizvajalcev šampanjcev. V glamurozni Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož bo 26. decembra na osmi izdaji festivala moč okusiti najboljše penine iz 37-ih kleti. Obiskovalci bodo lahko izbirali med več kot 120-imi vzorci belih, rdečih in rosé penečih vin, pripravljenimi po klasični ali charmat metodi. Za popolno doživetje pa bo poskrbela tudi ponudba pravih šampanjcev iz francoske pokrajine Šampanje. Dogodek, ki bo pričel ob 16. uri, organizira Turistično združenje Portorož v sodelovanju s predsednico Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič in hotelom Kempinski Palace Portorož

Vrhunski izbor mehurčkov iz petih držav

Na festivalu se bo letos predstavilo 37 proizvajalcev penine, od tega 29 slovenskih iz vseh treh vinorodnih dežel – Primorska, Posavje in Podravje: Anima Istra, Brič, Ekološko vinogradništvo Rodica, Kmetija Mahnič, Posestvo Klenar, Vina Bordon, Vina Gordia, Vinakoper, CV-Colja vino, Vinakras, Vinarstvo Rebula, Vina Sanabor, Vina Štoka, Vina kmetija Slavček, Vina Žvokelj, Domačija Bizjak, Medot, Movia, Silveri, Vina Fikfak, Vinska klet Goriška Brda, Istenič, Vinska klet Mastnak, Winery Mihelin, Čebelarstvo Oder (peneča medica), Hiša penin Frangež, M - enostavno dobra vina, Puklavec Family Wines in Radgonske gorice. Hrvaške peničarje bodo predstavljali Malvazija Istriana (Višnjan), Vina Prelac (Momjan) in Vina Vuglec (Krapinsko-Zagorska županija), iz Italije bomo lahko okusili penine iz kleti Astoria Wines (Trbiž), Villa Sandi (Trbiž), Bellavista Franciacorta (Brescia) in Cantina Colli del Soligo (Trbiž), ponovno pa se bodo festivala udeležili tudi predstavniki kleti Szigeti iz Avstrije. Predstavili pa se bodo tudi ekskluzivni francoski proizvajalci šampanjca. Letos bo moč pokusiti kar tri različne znamke: Champagne Taittinger, Champagne Bollinger in Champagne Laurent-Perrier. Za osvežitev pa bo tudi letos poskrbela Radenska.

Kuharski mojstri Hotela Kempinski Palace Portorož bodo tudi letos pripravili prvovrstno kulinarično ponudbo, ki se bo prilegla h kozarcu penine. Najzahtevnejši gurmani pa se bodo lahko s posebno vstopnico Festival penin Gourmet prepustili vrhunskim okusom na gala večerji v prestižni hotelski restavraciji Sophia. Chef Marjo Povšnar je pripravil štirihodni meni, ob vsakem hodu pa bo postrežen tudi kozarec izbrane penine, zmagovalke tekmovanja za Naj penino Portoroža minulih izdaj festivala. 

Naj penina Portoroža 2019 in koncert Tereze Kesovija

Za laskavi naziv Naj penina Portoroža 2019 se je potegovalo 23 peničarjev s 56-imi vzorci penine. Zmagovalne mehurčke bodo v veličastnem parku pred hotelom razglasili slovenski vitezi vina skupaj z županom Občine Piran Đeniom Zadkovićem, direktorjem Turističnega združenja Portorož mag. Igorjem Novelom, slovensko vinsko kraljico Meto Frangež in vinsko kraljico slovenske Istre Teo Ivančič. Svečani program se bo pričel ob 17. uri, za popolno vzdušje pa bo s svojimi šansoni poskrbela legendarna Tereza Kesovija. 

Letošnje novosti in zanimivosti

Gurmanska atrakcija letošnjega festivala bodo ostrige, ki jih bodo s posebnim nožem odpirali kar pred gosti. Siroljub pa bo ponudil brezplačne degustacije izbranih francoskih sirov. Na festivalu bodo obiskovalci srečali tudi priljubljenega igralca Rada Muleja, ki bo predstavil svoj gin GiniBee. Ta se ponaša s posebnim okusom, saj pri izdelavi vsako šesto brinovo jagodo namočijo v med slovenskih čebel. Rado bo tokrat gin združil s penino in ustvaril elegantno klasiko med koktejli - French 75, ki se bo odlično podal h glamuroznemu vzdušju. 

Vstopnice v predprodaji pošle v enem tednu

Vstopnice v predprodaji so že razprodane, obiskovalci pa jih bodo lahko kupili še na dan dogodka na blagajni ob vhodu v Kristalno dvorano (15.00-20.00) po redni ceni 25 evrov. Cena vključuje kristalen kozarec za penino ter degustacijo penin in šampanjcev, ki bodo predstavljeni v hotelu Kempinski Palace Portorož. Vstopnice Festival penin Gourmet so še na voljo, nakup je možen do 23. 12. na www.festivalpenin.si in na prodajnih mestih TIC Piran in TIC Portorož. Vstopnica Gourmet, za katero je treba odšteti 80 evrov, vključuje kristalen kozarec za penino, degustacijo penin in šampanjcev, ki bodo predstavljeni na festivalu, gourmet večerjo ob 20.00 v restavraciji Sophia s štirimi hodi in vinsko spremljavo s štirimi kozarci penine. Program v parku s koncertom Tereze Kesovija bo brezplačen.

Sorodne novice

post-image

v Portorožu in Piranu

Pričakovanje novega leta

31. dec 2019 | Uredništvo

V novo leto nas bo pospremilo obilo dobre glasbe in različne otroške predstave z obiskom Dedka Mraza, nadaljuje se tudi živahno dogajanje na božično-novoletnem sejmu v Portorožu. Prvi dan novega...

post-image

V Portorožu

Božične in novoletne prireditvene poslastice

27. dec 2019 | Uredništvo

Pred nami je še vrhunec decembrskih dogodkov: od Festivala penin do prazničnega kotalkališča, Silvestrovanja in Novoletnega popoldneva z ognjemetom. V Portorožu pa se s številnimi dogodki za otroke...

post-image

Koper

Pred nami je pester vikend

20. dec 2019 | Uredništvo

Čeprav temperature niso prav nič zimske, bo prvi zimski konec tedna v destinaciji Koper prireditveno zelo bogat.