post-image
Zdravje

5 nasvetov za "zdravo sončenje"

27. jun 2019 | Uredništvo

Ali spadate med tiste, ki že pakirajo ali vsaj odštevajo dneve do zasluženega dopusta? Poletje je čas brezskrbnih trenutkov z najbližjimi, daleč stran od ponorelega sveta. Poskrbite, da bo vaše poletje res brezskrbno!

 

 

 

 

 

 

Ljudje smo različno občutljivi na sonce. Nekateri se lahko soncu brez zaščitne kreme nastavljajo več ur, drugi pa že po polurnem izpostavljanju dobimo opekline. Mit, ki se ga dermatologi trudijo razbiti, je mit o »zdravi porjavelosti«. Porjavelost, kot posledica izpostavljanja soncu, kaže na obrambni mehanizem telesa pred pretirano izpostavljenostjo sončnim žarkom. Posledice pa: sončne opekline, nevarna znamenja, v skrajnih primerih tudi kožni rak.

 

Pet nasvetov spec. dermatovenerologa dr. med. Bojana Radakovića:

 

Najpomembnejši preventivni ukrep je izogibanje soncu v času najmočnejše insolacije, in sicer med 10. in 16. uro. Enako velja za otroke, ki naj se v teh urah izogibajo telesnim dejavnostim in poležavanju na plaži. Otroke lahko škodljivi UV-sončni žarki trikrat bolj prizadenejo kot odrasle.

Redno uporabljajmo pokrivala, čepice, sončna očala, senčnike in ohlapna oblačila, ki ščitijo pred UV-sevanjem.

Pravilno in redno uporabljajmo zaščitne kreme, ki imajo stopnjo zaščite označeno s sončnim zaščitnim faktorjem (SPF, sun protecting factor). Če naša nezaščitena koža pordeči na soncu v petih minutah, bomo lahko ob pravilni uporabi zaščitnega pripravka s SPF 15 na soncu 75 minut in nič več. Seveda je izbira zaščitne kreme odvisna od lokacije, nadmorske višine, tipa kože in letnega časa. Zaščitne kreme so le dopolnilna zaščita, saj se lahko sperejo med tuširanjem, kopanjem in ob povečanem znojenju, zato je priporočljiv zadosten in večkraten nanos (npr. na vsaki dve uri) ter predvsem uporaba krem s SPF vsaj 30 ali več.

Skrbimo za zadostno hidratacijo. Predvsem je priporočljiva voda v kombinaciji s sveže iztisnjenim sadnim sokom, izogibajmo pa se sladkanim pijačam.

Zavedajmo se, da se škoda, ki jo povzroča UV-sevanje, v koži nabira vse od otroštva, posledice pa se lahko pokažejo šele kasneje. Ustrezna zaščita oziroma umik v varno senco sta zato zelo pomembna.

 

 

V hotelih LifeClass Portorož se zavedajo pomena zdrave sence za brezskrbne počitnice. V poletnih mesecih zato goste v času najmočnejšega opoldanskega sonca vabijo na plavanje v notranje bazene Sea Spa ter sproščanje v Thalasso center, v katerem se otroci lahko igrajo v solni sobi, starši pa si medtem privoščijo hladno fango oblogo telesa. Solinsko blato (fango) namreč odlično pomaga pri težavah s kožo, pomaga pa tudi pri bolečinah v križu ter odvajanju odvečne vode iz telesa. In ne pozabite – k odpornosti na sonce pripomore tudi uživanje korenja in marelic. Ta živila imajo, poleg nekaterih drugih, visoko vsebnost karotenoidov, vitamina C ter vitamina E. Zdravilen koktajl, ki si ga lahko privošči prav vsak!

 

 

Vir: LifeClass Hotels & Spa

 

Sorodne novice

post-image

v Portorožu in Piranu

Pričakovanje novega leta

31. dec 2019 | Uredništvo

V novo leto nas bo pospremilo obilo dobre glasbe in različne otroške predstave z obiskom Dedka Mraza, nadaljuje se tudi živahno dogajanje na božično-novoletnem sejmu v Portorožu. Prvi dan novega...

post-image

V Portorožu

Božične in novoletne prireditvene poslastice

27. dec 2019 | Uredništvo

Pred nami je še vrhunec decembrskih dogodkov: od Festivala penin do prazničnega kotalkališča, Silvestrovanja in Novoletnega popoldneva z ognjemetom. V Portorožu pa se s številnimi dogodki za otroke...

post-image

Koper

Pred nami je pester vikend

20. dec 2019 | Uredništvo

Čeprav temperature niso prav nič zimske, bo prvi zimski konec tedna v destinaciji Koper prireditveno zelo bogat.

post-image

8. Festival penin v Portorožu

V družbi odličnih mehurčkov iz petih držav

20. dec 2019 | Uredništvo

8. Festival penin bo 26. decembra v Portorožu ponudil vrhunski izbor zlatih mehurčkov iz kar petih držav. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo razglasili Naj penino Portoroža 2019,...