post-image
Dogodki

Konec tedna v Marezige na festival MareziJazz

02. jul 2019 | Uredništvo

V petek, 5., in v soboto, 6. julija, bodo Marezige vzvalovale v ritmih jazz glasbe v izvedbi izbranih big bandov. Na festivalu MareziJazz bo sodelovalo šest zasedb iz Slovenije in gostje iz Italije, ki se bodo predstavili na dveh večernih koncertih. V sklopu festivala bo potekal tudi dvodnevni izobraževalni jazz seminar Zgrabi zvok, ki ga bodo vodili vrhunski mentorji. Žal bo festival letos zaradi omejenih sredstev potekal v okrnjeni obliki, kljub temu pa organizatorji vztrajajo pri tem, da je prireditev za obiskovalce brezplačna.

 

 

 

MareziJazz, ki si je z leti pridobil sloves največjega srednjeevropskega festivala big bandov, poteka v organizaciji Marežanskega mladinskega društva in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, vsako leto pa v  to prijetno in živahno istrsko vas v zaledju Kopra privabi številne ljubitelje jazza, tako poslušalce in kot vrhunske izvajalce. Na letošnjem festivalu bo sicer nastopilo manj skupin kot običajno, vendar ga je organizatorju kljub pomanjkanju sredstev, financirajo se predvsem iz razpisov, uspelo pripraviti, čeprav v okrnjeni različici. Med drugim tako poleg razpolovljenega števila nastopajočih skupin letos prvič po skoraj desetih letih ne bo neposrednega prenosa na spletu. 

Kot pojasnjujejo predstavniki Marežanskega mladinskega društva, jim organizacija uspeva s prostovoljnim delom, zlasti pa s pripravljenostjo nastopajočih, da na festivalu igrajo brez honorarja, »za pivo in golaž«, saj je večina nastopajočih bandov starih prijateljev MareziJazza, nekateri (Jazz Punt BB in Špičikuc) sodelujejo praktično že od samih začetkov festivala.

Tako bo festival nadaljeval svoje poslanstvo, to je ohranjanje, razvoj in širitev jazzovske in big bandovske glasbe, ki je v interesu tako poslušalcev kot nastopajočih. 

 

 

Na letošnjem MareziJazz odru, ki se nahaja v središču vasi, se bodo zvrstile naslednje zasedbe: 

 

Petek, 5. julij 2019, ob 19.00

Big Band Stična pod taktirko Braca Doblekarja podira mladostne rekorde, z najmlajšim članom starim le 6 let

Špičikuc Orchestra je lokalni band, ki se na oder MareziJazza vrača po nekaj letih zatišja

Big Band Radlje bo nastopil drugič zapored in gotovo bodo ponovno prinesli energijo, kakršno so izžarevali na lanskem nastopu. 

Sobota, 6. julij 2019, ob 19.00

Big Band Šentjur je povratnik na festivalu, tukaj je namreč zadnjič nastopil pred desetimi leti

Big Bang Theory iz Trsta  so edini letošnji tuji gostje 

Bend-It!  je domači big band iz Marezig, ki bo tokrat praznoval obletnico prvega nastopa - lani so nastopili še brez imena

Jazz Punt Big Band nastopa letos na festivalu že desetič, pa kljub temu vsakič prinese nekaj novega - letos so se podali v vode elektronske glasbe.

 

Oba večera se bosta po zadnjem koncertu prevesila v jam session MareziJam, kamor so povabljeni vsi glasbeniki in poslušalci. 

V sklopu Festivala bo potekal tudi dvodnevni jazz seminar Zgrabi zvok, ki udeležencem  zagotavlja vrhunsko izobraževanje pod vodstvom priznanih slovenskih glasbenikov. Organizira ga Marežgansko mladinsko društvo v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in Zvezo big bandov Slovenije, letošnji mentorji pa bodo Jaka Pucihar za klavir, David Morgan za bobne in Lovro Ravbar za saksofon

Glede na izkušnje predhodnih festivalov MareziJazz se v Marezigah ponovno obeta vznemirljiv konec tedna, poln vrhunske glasbe v jazzovskih ritmih, ki malo istrsko vasico postavlja ob bok pomembnim mestom s tovrstnimi festivali.

 

Vir: MareziJazz

 

Sorodne novice

post-image

v Portorožu in Piranu

Pričakovanje novega leta

31. dec 2019 | Uredništvo

V novo leto nas bo pospremilo obilo dobre glasbe in različne otroške predstave z obiskom Dedka Mraza, nadaljuje se tudi živahno dogajanje na božično-novoletnem sejmu v Portorožu. Prvi dan novega...

post-image

V Portorožu

Božične in novoletne prireditvene poslastice

27. dec 2019 | Uredništvo

Pred nami je še vrhunec decembrskih dogodkov: od Festivala penin do prazničnega kotalkališča, Silvestrovanja in Novoletnega popoldneva z ognjemetom. V Portorožu pa se s številnimi dogodki za otroke...

post-image

Koper

Pred nami je pester vikend

20. dec 2019 | Uredništvo

Čeprav temperature niso prav nič zimske, bo prvi zimski konec tedna v destinaciji Koper prireditveno zelo bogat.

post-image

8. Festival penin v Portorožu

V družbi odličnih mehurčkov iz petih držav

20. dec 2019 | Uredništvo

8. Festival penin bo 26. decembra v Portorožu ponudil vrhunski izbor zlatih mehurčkov iz kar petih držav. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo razglasili Naj penino Portoroža 2019,...