post-image
Dogajanje na Obali

Pred vrati je kulinarično in kulturno obarvan september v Istri

30. avg 2019 | Uredništvo

September je eden izmed najočarljivejših mesecev za obisk Istre. Gneče je že precej manj, vreme pa ostaja še poletno. To je tudi čas za številne kulinarične dogodke, ki bodo naše brbončice razvajali z okusnimi istrskimi dobrotami. Obisk pa lahko obogatite še z nekaterimi kulturnimi sladkorčki.

 

 

 

 

Istrski okusi bodo v Istri začinili september. Tako bo v soboto in nedeljo, 7. in 8. septembra, v Marezigah Fešta fig in vina rose, 7. septembra se v Koper vrača priljubljena kulinarična tržnica Odprta kuhna, v soboto, 14. septembra, bodo na Škofijah na Golažjadi na svoj račun prišli ljubitelji golaža, v Izoli pa bakalaja. Na  Manziolijevem trgu v središču mesta se bodo namreč na stojnicah predstavljali proizvajalci bakalaja, gostinci in lokalni pridelovalci. Dogajanje bodo popestrila izobraževanja na temo bakalaja, za glasbeni zaključek pa bo poskrbel Elda trio.

Vonj po Istri je še ena pristna prireditev z rdečo nitjo istrske kulinarike, ki vas 21. septembra čaka v vasici Krkavče. Tam boste lahko okusili domače jedi, kot so česnova juha, mineštra s koruzo, bakala s polento, na domačih stojnicah boste lahko nakupili skrbno pridelane in izdelane domače dobrote ter po bliže spoznali vasico in njene običaje. Vse skupaj pa bo zaokrožil tudi bogat kulturni program.

Zadnji vikend septembra bo v Istri predvsem sladek, pa tudi malce pekoč. V Izoli nas namreč zadnjo septembrsko soboto čaka festival čilija in pekoče kuhinje – Čiliada, v Kopru pa bo 28. in 29. septembra 11. mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra. Poleg bogate ponudbe sladkih izdelkov na stojnicah vas v sklopu festivala čakajo vinske degustacije, slaščičarske delavnice in kuharski šovi z znanimi imeni, kot so slaščičarski mojster Gorazd Potočnik, Naser Gashi, Ana Žontar Kristanc in številni drugi. V sklopu prireditve bodo izvedli tudi tradicionalni Ex Tempore.

 

 

Likovna manifestacija tekmovalnega značaja – 54. Ex Tempore Piran, pa vas v Piranu čaka vse do 7. septembra. Tudi nekateri drugi kulturni dogodki bodo septembra razlog za obisk Istre. 6. septembra bo kantavtor, pisec besedil in novinar Drago Mislej Mef v Izoli poskrbel za vse ljubitelje dobre glasbe. V letnem kinu Arrigoni bo v družbi Marine Martensson in drugih znanih imen predstavil zgoščenko Ma ne že spet…Mef.. Nadaljujejo se tudi sproščeni večeri v čudovitem ambientu ene največjih piranskih znamenitosti – Festival obzidja, ki bo 6. in 13. septembra ponudil še dva koncerta, medtem ko se ljubitelji klasične glasbe še vse do 8. septembra lahko udeležijo enega izmed koncertov Tartini festivala, mednarodnega festivala komorne glasbe posvečenega Tartiniju. Kulturno dogajanje v Kopru bosta popestrila festival uličnih umetnikov Frivolus med 6. in 8. septembrom ter Jazz Etno Funky Festival JEFF med 10. in 15. septembrom. 14. septembra pa bo na potniškem terminalu v Kopru edinstven umetniški dogodek Simfonija Kopra. Orkester Slovenske filharmonije bo na domiselno osvetljeni scenografiji koprskega pristanišča, občinstvo popeljal med glasbene svetove skladateljev Alda Kumarja, Magnusa Lindberga in Mauricea Ravela.

 

 

Med 17. in 22. septembrom bo dogajanje v Istri popestril tudi 22. Festival slovenskega filma v Portorožu, katerega častni gost bo italijanski režiser Alberto Fasulo.

 

Vir: ekoper.si

Sorodne novice

post-image

v Portorožu in Piranu

Pričakovanje novega leta

31. dec 2019 | Uredništvo

V novo leto nas bo pospremilo obilo dobre glasbe in različne otroške predstave z obiskom Dedka Mraza, nadaljuje se tudi živahno dogajanje na božično-novoletnem sejmu v Portorožu. Prvi dan novega...

post-image

V Portorožu

Božične in novoletne prireditvene poslastice

27. dec 2019 | Uredništvo

Pred nami je še vrhunec decembrskih dogodkov: od Festivala penin do prazničnega kotalkališča, Silvestrovanja in Novoletnega popoldneva z ognjemetom. V Portorožu pa se s številnimi dogodki za otroke...

post-image

Koper

Pred nami je pester vikend

20. dec 2019 | Uredništvo

Čeprav temperature niso prav nič zimske, bo prvi zimski konec tedna v destinaciji Koper prireditveno zelo bogat.

post-image

8. Festival penin v Portorožu

V družbi odličnih mehurčkov iz petih držav

20. dec 2019 | Uredništvo

8. Festival penin bo 26. decembra v Portorožu ponudil vrhunski izbor zlatih mehurčkov iz kar petih držav. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo razglasili Naj penino Portoroža 2019,...