post-image
Prireditev

To soboto bo v Krkavčah dišalo po Istri

18. sep 2019 | Uredništvo

Vonj po Istri, ki ga organizira PGD Krkavče, je pristna istrska prireditev, ki zajema predstavitev vasi Krkavče, njenih prebivalcev, običajev, kulinarike, izdelkov in živali, ki so bile nekoč nepogrešljivi del življenja na vasi. Potekala bo v soboto, 21. septembra, v mesecu, ko goduje sv. Mihael, zavetnik vasi.

 

 

 

 

Glavni prireditveni prostor bo na čudovitem in edinstvenem vaškem trgu pred cerkvijo, ki leži na »živi« skali, obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali avtohtone istrske jedi, kot so česnova juha, mineštra s koruzo, bakala s polento.

Ob poti, ki pelje do vaškega trga, bodo od 11. ure dalje postavljene stojnice, na katerih bodo predvsem domačini ponujali domače skrbno pridelane in izdelane tradicionalne dobrote, ki so bile skozi celotno zgodovino vasi njen zaščitni znak. Poleg stojnic z domačimi izdelki bodo na ogled postavljene tudi tematske stojnice, na katerih bodo predstavljeni tradicionalni istrski običaji (istrska glasbila, oblačila) in spominki, ki jih bodo izdelale pridne roke mladih krkavških gasilcev.

 

 

Ob 13. uri se obeta kuharsko tekmovanje učencev okoliških osnovnih šol v pripravi istrskega menija. Komisija bo sestavljena iz priznanih kuharskih strokovnjakov in zmagovalcev znanih televizijskih kuharskih šovov. Ob 16. uri bo na sporedu obuditev slovenskega istrskega običaja oranja z boškarinom, kjer bodo tudi letos prikazali oranje prav na kraju, kjer so to počeli naši nonoti in none.

Osrednji in zaključni del prireditve bo predstavljal kulturni program, ki bo potekal na vaškem trgu pred cerkvijo ob 18. uri. Takrat bodo iz grl okoliških pevcev zadonele istrske pesmi, folklorne skupine v šavrinskih nošah pa nas bodo zavrtele v ritmu istrske glasbe. Zapeli nam bodo otroški pevski zbor OŠ Šmarje in Rudi Bučar z En Big Band.

 

 

 

Med prireditvijo bodo možni številni vodeni ogledi, saj so Krkavče poznane po različnih turističnih atrakcijah. Obiskovalke in obiskovalci si bodo lahko ogledali cerkev nadangela sv. Mihaela, vas Krkavče in istrsko hišo Vrešje ali se z avtobusom odpravili na ogled najstarejše istrske oljarne, krkavškega kamna, istrskega goveda boškarin in v park avtohtonih istrskih živali.

 

 

Vir: ekoper.si

Foto: PGD Krkavče

Sorodne novice

post-image

v Portorožu in Piranu

Pričakovanje novega leta

31. dec 2019 | Uredništvo

V novo leto nas bo pospremilo obilo dobre glasbe in različne otroške predstave z obiskom Dedka Mraza, nadaljuje se tudi živahno dogajanje na božično-novoletnem sejmu v Portorožu. Prvi dan novega...

post-image

V Portorožu

Božične in novoletne prireditvene poslastice

27. dec 2019 | Uredništvo

Pred nami je še vrhunec decembrskih dogodkov: od Festivala penin do prazničnega kotalkališča, Silvestrovanja in Novoletnega popoldneva z ognjemetom. V Portorožu pa se s številnimi dogodki za otroke...

post-image

Koper

Pred nami je pester vikend

20. dec 2019 | Uredništvo

Čeprav temperature niso prav nič zimske, bo prvi zimski konec tedna v destinaciji Koper prireditveno zelo bogat.

post-image

8. Festival penin v Portorožu

V družbi odličnih mehurčkov iz petih držav

20. dec 2019 | Uredništvo

8. Festival penin bo 26. decembra v Portorožu ponudil vrhunski izbor zlatih mehurčkov iz kar petih držav. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo razglasili Naj penino Portoroža 2019,...