post-image
Uporaben v kulinariki in zdravilstvu

Žajbelj

15. jun 2015 | Uredništvo

Žajbelj je grmiček z olesenelimi stebli, sivkastimi listi in svetlovijoličastimi cvetovi, kateri se na koncu stebla zbirajo v rahel grozd. Doseže višino do 40 cm. Vsi nadzemni deli so prerasli z dlakastimi žleznicami, ki izločajo eterično olje - to rastlino varuje pred izsušitvijo. Raste na suhih in kamnitih tleh.

Izvira iz Sredozemlja, vendar ga sedaj gojijo v številnih evropskih državah in Ameriki. Vsebuje eterično olje, čreslovine, grenke snovi, beljakovine, škrob, sluzi,smole, rudninske snovi ipd.  

Žajbelj so cenili že Rimljani, saj so ga uporabljali v kulinariki in zdravilstvu. Z njim so zdravili bolezni dihal, menstrualne težave in prebavne motnje. Ojačal naj bi tudi čutila in spomin. V Britanski zeliščni farmakopeji je še sedaj navedeno, da zdravi vnetja ustne votline in žrela. Izredno pogosto se ga uporablja v prehrani in pri izdelavi likerjev.

Eterično olje žajblja se uporablja pri vnetjih in infekcijah ustne sluznice, dlesni in žrela. Uporablja se v pripravkih za izpiranje in grgranje. Je tudi pogosta dišavna komponenta v milih, šamponih, kozmetičnih izdelkih in parfumih. Pomaga pri slabem zadahu, sprošča mišične krče, tonizira žile in tkivo. Je insekticid. Na psihološkem področju odpravlja depresijo, tesnobo in utrujenost, saj blaži, poživlja in krepi.  

Eterično olje žajblja je toksično pri interni uporabi. Njegova uporaba se odsvetuje med nosečnostjo, pri doječih materah in ljudeh z visokim krvnim tlakom. Ljudje, ki trpijo za epilepsijo tega eteričnega olja ne smejo uporabljati.
 
 
Žajbljev čaj

1  žlico  posušenih  listov  kuhamo  v skodelici vode od 2 – 3 minute in nato precedimo. Sveže nabrane liste pa lahko kuhamo do 5 minut. Po kuhanju ne sme imeti grenkega okusa. 

Sirup iz žajblja

V steklen kozarec nalagamo po plasteh oprane liste žajblja in sladkor. Dobro potlačimo, kozarec zapremo in postavimo na sonce za 6 tednov. Sirup nato skozi gazo precedimo in ga hranimo na hladnem.

Sorodne novice

post-image

Rože, zimski čas

8 rož, ki cvetijo pozimi

06. feb 2019 | Uredništvo

Če spadate med tiste, ki si ne morejo predstavljati vrta ali balkona brez cvetočih rastlin, vam razkrivamo 8 rastlin, ki bodo popestrile vaš zimski vrt tudi v najbolj mrtvi zimi.

post-image

Letni časi

Nastopila je jesen

23. sep 2015 | Uredništvo

23.9.ob 8:20 je nastopila koledarska jesen! Mrzla jutra, topli dnevi, hladne noči, … Kostanj, lešniki, buče,… listje pada... Ja, jesen je tu. Narava se počasi pripravlja na...

post-image

Kraljica dišavnic

Sivka

13. jul 2015 | Uredništvo

Sivka ali lavanda raste na sončnih pobočjih Sredozemlja. Na počutje deluje pomirjajoče in dobrodejno. Uporabljamo jo pri napenjanju, migreni, omotici… notranje kot čaj, zunanje pa za vtiranje.

post-image

Zdravilna zelišča

Poprova meta

06. jul 2015 | Uredništvo

Poprova meta ima visoko vsebnost mentola, ki se pogosto uporablja za odišavljanje čajev, sladic, žvečilk, zobnih past ... Olje poprove mete vsebuje tudi menton in razne metilne estre.

post-image

Cenjena mediteranska začimba

Rožmarin

29. jun 2015 | Uredništvo

Rožmarin je ena od najbolj cenjenih mediteranskih začimb, kot zdravilna rastlina pa pomaga pri mnogih težavah.

post-image

Zakladnice mineralov in vitaminov

Kumare

23. jun 2015 | Uredništvo

Kumare so lahke in okusne, vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, predvsem kalija ter nekoliko manj magnezija in kalcija. Lahko jim rečemo kar zelena voda z dodatki, saj voda predstavlja do 97...