post-image
Zakladnice mineralov in vitaminov

Kumare

23. jun 2015 | Uredništvo

Kumare so lahke in okusne, vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, predvsem kalija ter nekoliko manj magnezija in kalcija. Lahko jim rečemo kar zelena voda z dodatki, saj voda predstavlja do 97 odstotkov njihove teže.

Po vsebnosti vitaminov ne izstopajo. Največ jih je v lupini, zato jih raje ne lupite. Z njimi boste pojedli ali popili tudi neobičajno veliko protirakavega mikrominerala selena. Če so bila seveda tla, na katerih so rasle, dobro preskrbljena z njim.  V lupini so tudi nekateri rastlinski fitosteroli (hormoni), ki znižujejo holesterol. Silicij, ki ga je v primerjavi z drugo zelenjavo v kumarah razmeroma veliko, spodbuja čistilna dogajanja v telesu. 

V telesu učinkujejo izrazito bazično, zato so odlična hrana za dosego primernega kislinsko-bazičnega ravnovesja. Odplavljajo presežke sečne kisline, kar pripomore k izboljšanju simptomov revme in artritisa. Pospešujejo izločanje vode, čistijo sečne in prebavne poti ter dobro vplivajo na preob­remenjena jet­ra in žolčnik. Pospešujejo prebavo in vas zaradi velikih vsebnosti selena varujejo pred rakom. Z rednim uživanjem lahko ob spremembi prehranskih navad z njihovo pomočjo odpravite celo ledvične ali žolčne kamne. Odplavljajo presežke sečne kisline, kar pripomore k izboljšanju simptomov revme in artritisa. Uravnavajo krvni sladkor in s tem močno razbremenijo delovanje žleze trebušne slinavke. So še posebej primerna hrana za sladkorne bolnike.

Sveže iztisnjen sok kumar je naravni izotonični napitek pomaga tudi v najhujši vročini. Še okusnejši je v kombinaciji s svežim korenčkovim sokom.

Če je le možno, kumar ne kuhajte, saj s tem izgubijo velik del zdravilnih lastnosti. Pripravite jih presne. Odlični so kumaričin sladoled, različne juhe iz surovih kumar in solata.

Nekaj nasvetov:

Nadležna pomarančna koža
Nekaj rezin kumare podrgnite po predelih s pomarančno kožo. Fitokemikalije v kumarah bodo spodbudile tvorbo kolagena, zaradi česar bo vaša koža bolj gladka.

Slab zadah
Rezino kumare si položite v usta in jo pritisnite ob ustno nebo ter pustite približno minuto. Preden rezino kumare pogoltnete, jo zares dobro prežvečite. Fitokemikalije v kumarah uničijo bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj iz ust. Tako bo vaš dan spet svež.

»Maček« in glavobol
Po prekrokani noči pred odhodom v posteljo pojejte nekaj rezin kumare. Tako boste preprečili tako imenovanega »mačka«. Kumare vsebujejo sladkor, B vitamine in elektrolite, ki pomagajo obnoviti vaše telo in preprečujejo dehidracijo in pomanjkanje hranil.

Opeklina zaradi sonca
Mrzle rezine kumare nežno podrgnite na področja, kjer vas je opeklo sonce. Če imate povišano temperaturo, pa si rezine kumare položite na čelo in prsni koš.

Podočnjaki
Kumare so odlične proti otekanju. Če imate težave s podočnjaki in zabuhlostjo okrog oči, na te predele za 15 minut položite rezine kumare. 

Popolna nega za poškodovane lase
Za pripravo maske boste potrebovali: 1 jajce, žlico olivnega olja, četrtino olupljene kumare. V mešalniku zmešajte jajce, olivno olje in kumaro. Maso enakomerno nanesite na svoje lase in pustite delovati 10 minut. Nato lase temeljito sperite. 

 

Sorodne novice

post-image

Rože, zimski čas

8 rož, ki cvetijo pozimi

06. feb 2019 | Uredništvo

Če spadate med tiste, ki si ne morejo predstavljati vrta ali balkona brez cvetočih rastlin, vam razkrivamo 8 rastlin, ki bodo popestrile vaš zimski vrt tudi v najbolj mrtvi zimi.

post-image

Letni časi

Nastopila je jesen

23. sep 2015 | Uredništvo

23.9.ob 8:20 je nastopila koledarska jesen! Mrzla jutra, topli dnevi, hladne noči, … Kostanj, lešniki, buče,… listje pada... Ja, jesen je tu. Narava se počasi pripravlja na...

post-image

Kraljica dišavnic

Sivka

13. jul 2015 | Uredništvo

Sivka ali lavanda raste na sončnih pobočjih Sredozemlja. Na počutje deluje pomirjajoče in dobrodejno. Uporabljamo jo pri napenjanju, migreni, omotici… notranje kot čaj, zunanje pa za vtiranje.

post-image

Zdravilna zelišča

Poprova meta

06. jul 2015 | Uredništvo

Poprova meta ima visoko vsebnost mentola, ki se pogosto uporablja za odišavljanje čajev, sladic, žvečilk, zobnih past ... Olje poprove mete vsebuje tudi menton in razne metilne estre.

post-image

Cenjena mediteranska začimba

Rožmarin

29. jun 2015 | Uredništvo

Rožmarin je ena od najbolj cenjenih mediteranskih začimb, kot zdravilna rastlina pa pomaga pri mnogih težavah.

post-image

Uporaben v kulinariki in zdravilstvu

Žajbelj

15. jun 2015 | Uredništvo

Žajbelj je grmiček z olesenelimi stebli, sivkastimi listi in svetlovijoličastimi cvetovi, kateri se na koncu stebla zbirajo v rahel grozd. Doseže višino do 40 cm. Vsi nadzemni deli so...