post-image
Zdravilna zelišča

Poprova meta

06. jul 2015 | Uredništvo

Poprova meta ima visoko vsebnost mentola, ki se pogosto uporablja za odišavljanje čajev, sladic, žvečilk, zobnih past ... Olje poprove mete vsebuje tudi menton in razne metilne estre.

Pripravki iz poprove mete naj bi pomagali pri lajšanju želodčnih težav, preprečevali naj bi razrast nekaterih vrst bakterij ter pri uporabi na koži ali po vdihovanju umirili mišičje. Zdravilnost se nanaša tudi na vsebnost mangana, vitamina C in A, vlaknin, kalcija, železa, folata, kalija, triptofana, magnezija, omega-3-maščobnih kislin, riboflavina in bakra.

 

 

ZAKAJ JE DOBRO UŽIVATI POPROVO METO:

Izboljšuje prebavo: Urejanje prebave e eden izmed najbolj koristnih zdravilnih učinkov, ki jih prinaša meta. Za najboljše rezultate uživamo metin čaj. 

Pomaga pri razdraženem črevesju: Najnovejše študije kažejo, da ja meta zelo koristna pri zdravljenju simptomov razdraženega črevesja. 

Znižuje krvni tlak: Ker meta vsebuje veliko kalija uživanje njenega čaja pripomore pri zniževanju krvnega tlaka ter posledično tudi srčnega utripa. 

Pomaga pri astmi in drugih boleznih dihal: Vdihavanje metine arome najbolj pozitivno vpliva na naša pljuča. Astmatikom se zato svetuje, da naj meto vključijo v svojo inhalacijo ter zaužijejo nekaj metinega čaja. 4 do 5 metinih listov tako dajte v vročo vodo ter vdihujte zdravilne hlape – takoj boste občutili olajšanje. 

Lajša bolečine: Meta lahko zmanjša in odpravi glavobol, bolečine v želodcu ter celo bolečine v mišicah. Za odpravljanje slednjih zmešajte skupaj skodelico morske soli, 6 do 8 kapljic metinega eteričnega olja ter tretjino skodelice olivnega olja. Z ustvarjeno zmesjo nato masirajte obolele mišice 5 do 10 minut in jih po masaži sperite z mlačno vodo. 

Izboljšuje zdravje ustne votline: Meta v ustni votlini uničuje bakterije, ki so razlog za nabiranje zobne gnilobe poleg tega pa nevtralizira slab zadah. Ravno to je razlog zaradi katerega je meta stalnica v sobnih pastah, ustnih vodicah ter v žvečilkah. 

Preprečuje nastanek in razvoj rakavih obolenj: Meta vsebuje snovi, ki pomagajo pri preprečevanju nastanka različnih rakavih obolenj – še posebej raka na prostati. 

Blaži slabost: Z aromo metinega eteričnega olja ali sveže mete lahko odpravite slabost. 

Odpravlja stres ter depresijo: Čaj iz svežih metinih listov je vse kar potrebujete za umiritev in odpravljanje stresa.

Sorodne novice

post-image

Rože, zimski čas

8 rož, ki cvetijo pozimi

06. feb 2019 | Uredništvo

Če spadate med tiste, ki si ne morejo predstavljati vrta ali balkona brez cvetočih rastlin, vam razkrivamo 8 rastlin, ki bodo popestrile vaš zimski vrt tudi v najbolj mrtvi zimi.

post-image

Letni časi

Nastopila je jesen

23. sep 2015 | Uredništvo

23.9.ob 8:20 je nastopila koledarska jesen! Mrzla jutra, topli dnevi, hladne noči, … Kostanj, lešniki, buče,… listje pada... Ja, jesen je tu. Narava se počasi pripravlja na...

post-image

Kraljica dišavnic

Sivka

13. jul 2015 | Uredništvo

Sivka ali lavanda raste na sončnih pobočjih Sredozemlja. Na počutje deluje pomirjajoče in dobrodejno. Uporabljamo jo pri napenjanju, migreni, omotici… notranje kot čaj, zunanje pa za vtiranje.

post-image

Cenjena mediteranska začimba

Rožmarin

29. jun 2015 | Uredništvo

Rožmarin je ena od najbolj cenjenih mediteranskih začimb, kot zdravilna rastlina pa pomaga pri mnogih težavah.

post-image

Zakladnice mineralov in vitaminov

Kumare

23. jun 2015 | Uredništvo

Kumare so lahke in okusne, vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, predvsem kalija ter nekoliko manj magnezija in kalcija. Lahko jim rečemo kar zelena voda z dodatki, saj voda predstavlja do 97...

post-image

Uporaben v kulinariki in zdravilstvu

Žajbelj

15. jun 2015 | Uredništvo

Žajbelj je grmiček z olesenelimi stebli, sivkastimi listi in svetlovijoličastimi cvetovi, kateri se na koncu stebla zbirajo v rahel grozd. Doseže višino do 40 cm. Vsi nadzemni deli so...