post-image
Rože, zimski čas

8 rož, ki cvetijo pozimi

06. feb 2019 | Uredništvo

Če spadate med tiste, ki si ne morejo predstavljati vrta ali balkona brez cvetočih rastlin, vam razkrivamo 8 rastlin, ki bodo popestrile vaš zimski vrt tudi v najbolj mrtvi zimi.

 

 

 

 

 

 

 

Mačehe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V zunanjih koritih bodo mačehe odlično uspevale tudi pozimi. Zanje je značilno dolgo cvetenje, na voljo pa so v vseh barvah mavrice.

Črni teloh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Njegovi cvetovi razveseljujejo pozimi, ko narava počiva, zato se ga je ponekod prijelo ime snežna roža. Slovensko poimenovanje črni teloh pa ima svoj izvor v barvi korenine, ki je črna.

Kamelija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pravimo ji tudi zimska čajna vrtnica, saj cveti pozimi. Zraste do enega metra, ima velike cvetove v beli, rožnati ali rdeči barvi in njeni listi so veliki in bleščeči.

Zimski jasmin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zimski jasmin cveti v najhladnejšem delu leta ter zlahka obstane tudi prekrit s snegom. Ne pričakujte pa tipičnega vonja po jasminu, saj zimska različica ne oddaja nobenih vonjav.

Angleški jeglič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Večina jegličov sicer sveti pomladi zato vas bo angleški jeglič najbolj razveselil prav pozimi. Najdemo ga v skoraj vseh barvah, njegova največja pozitivna lastnost je, da vrt naredi živahen in sončen tudi takrat, ko je zunaj sivo in mračno.

Bodika, božje drevce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaradi svojih rdečih dekorativnih jagod je bodika prav posebna rastlina. V zimskem času je še posebej primerna tudi za izdelavo zimzelenih šopkov in venčkov. Vendar pozor, rdeče jagode so namreč strupene.

Japonski pieris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popki na tem zimzelenem grmu zacvetijo pozimi, običajno februarja ali marca. Grm potrebuje zavetje pred severnimi in vzhodnimi vetrovi ter zaščito pred zimskim soncem. Rad ima bogata, kisla in dobro odcedna tla.

Grobeljnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grobeljnik je trpežna rastlina, ki se jo sadi v zunanja korita, zemlja pa mora biti odcedna. Ne pride ji do živega tudi nekaj stopinj pod ničlo, zato vas bo brez problemov razveseljevala čez celo zimo.

 

Vir: Ambienti.si

 

Sorodne novice

post-image

Letni časi

Nastopila je jesen

23. sep 2015 | Uredništvo

23.9.ob 8:20 je nastopila koledarska jesen! Mrzla jutra, topli dnevi, hladne noči, … Kostanj, lešniki, buče,… listje pada... Ja, jesen je tu. Narava se počasi pripravlja na...

post-image

Kraljica dišavnic

Sivka

13. jul 2015 | Uredništvo

Sivka ali lavanda raste na sončnih pobočjih Sredozemlja. Na počutje deluje pomirjajoče in dobrodejno. Uporabljamo jo pri napenjanju, migreni, omotici… notranje kot čaj, zunanje pa za vtiranje.

post-image

Zdravilna zelišča

Poprova meta

06. jul 2015 | Uredništvo

Poprova meta ima visoko vsebnost mentola, ki se pogosto uporablja za odišavljanje čajev, sladic, žvečilk, zobnih past ... Olje poprove mete vsebuje tudi menton in razne metilne estre.

post-image

Cenjena mediteranska začimba

Rožmarin

29. jun 2015 | Uredništvo

Rožmarin je ena od najbolj cenjenih mediteranskih začimb, kot zdravilna rastlina pa pomaga pri mnogih težavah.

post-image

Zakladnice mineralov in vitaminov

Kumare

23. jun 2015 | Uredništvo

Kumare so lahke in okusne, vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, predvsem kalija ter nekoliko manj magnezija in kalcija. Lahko jim rečemo kar zelena voda z dodatki, saj voda predstavlja do 97...

post-image

Uporaben v kulinariki in zdravilstvu

Žajbelj

15. jun 2015 | Uredništvo

Žajbelj je grmiček z olesenelimi stebli, sivkastimi listi in svetlovijoličastimi cvetovi, kateri se na koncu stebla zbirajo v rahel grozd. Doseže višino do 40 cm. Vsi nadzemni deli so...